Har du koll på WRC?

För dig med ett intresse för motorsport så är WRC något du bör hålla lite koll på, om du inte redan gör det. För dig som är ny till rally så är WRC en förkortning för World Rally Championship, alltså rally VM. WRC 2019 gick av stapeln i januari och avslutas i november. Vi tänkte prata lite om hur det går till.

Starter

Eftersom rally inte handlar om att komma först i samma bemärkelse som andra race så startar man oftast ensam med två minuters mellanrum. Det handlar om att köra sträckorna på kortast möjlig tid. Dock så kan det hända att man ibland startar två och två. De bästa förarna startar oftast först, ibland så blir det tvärtom så att förarna med de sämsta tiderna startar först.

Deltävlingar

Till skillnad från många andra sporter så har WRC i skrivande stund 14 deltävlingar och de hålls i olika länder, bland annat i Sverige. Våran deltävling som heter Rally Sweden hölls i februari.

Deltävlingarna består av 15-25 specialsträckor, inom sporten kallas de för stages. Dessa sträckor är oftast vägar som blivit avspärrade för tävlingen och här gäller det att vara snabbast från start till mål. Föraren har en kartläsare med sig som talar om hur vägen ser ut, till exempel hur skarp nästa kurva är. Föraren är med andra ord väldigt beroende av kartläsaren. För att detta ska fungera så bra som möjligt så har man en så kallad “Shakedown” innan tävlingen där de tävlande får testa banan i full fart innan den riktiga tävlingen körs igång. Detta för att få känna på banans underlag och utformning. När alla sträckor har blivit körda så läggs alla tider ihop, den förare med kortast sammanlagd tid vinner.

Tävlingens sista sträcka

Tävlingens sista sträcka kallas Power Stage och sänds live på TV. Här har de tävlande chans att plocka extrapoäng genom att vara någon av de fem snabbaste på sträckan. Den snabbaste får 5 poäng, den näst snabbaste 4 och så fortsätter det ner till att den femte snabbaste får 1 poäng.